Az MNB banki ügyfelek tranzakcióiról nem gyűjt és jogszabályi felhatalmazás nélkül nem ad ki semmilyen egyedi adatot

Budapest, 2024. augusztus 13. – A Magyar Nemzeti Bank a banki lakossági vagy vállalati ügyfelek számára nem nyújt pénzforgalmi szolgáltatásokat, a banki ügyfelek tranzakcióiról nem gyűjt és jogszabályi felhatalmazás nélkül nem ad ki egyedi adatokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a jegybanktörvény alapján többek között megvalósítja a monetáris politikát, fenntartja az árstabilitást, valamint ellátja a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét, továbbá feladatai ellátásához statisztikai információkat gyűjt és hoz nyilvánosságra.

Az MNB a törvényi mandátumának megfelelően végzi tevékenységét, így banki lakossági vagy vállalati ügyfelek számára közvetlenül nem nyújt pénzforgalmi szolgáltatásokat, nem vezet számlát, nem fogad be, nem teljesít átutalást, a banki ügyfelek egyedi tranzakcióiról az ügyfeleket beazonosítható módon nem gyűjt adatokat, kizárólag a törvényi feladatai ellátása érdekében, hatósági jogkörében eljárva rendelkezik szűk körben ilyen típusú adatokkal.

https://www.mnb.hu/sajtoszoba/sajtokozlemenyek/2024-evi-sajtokozlemenyek/az-mnb-banki-ugyfelek-tranzakcioirol-nem-gyujt-es-jogszabalyi-felhatalmazas-nelkul-nem-ad-ki-semmilyen-egyedi-adatot