Kecskeméten és Salgótarjánban nyitott új tanácsadói ügyfélpontokat az MNB

Budapest, 2017. szeptember 19., kedd (MTI) – Kecskeméten és Salgótarjánban bővült új ügyfélpontokkal a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával működő Pénzügyi Tanácsadói Irodahálózat, a pénzügyi fogyasztóvédelmet ellátó intézmény a tervek szerint hamarosan országos szolgáltatói hálózattá bővülhet.

A jegybank keddi közleménye ismertette, hogy a pénzügyi tájékoztatást biztosító irodák megnyitását nyílt közbeszerzési eljárás előzte meg. A nyertes szolgáltatók 2018. július végéig látják el feladatukat, ezt követően a jegybank újabb pályázatokkal biztosítja a folyamatos ügyfélkiszolgálást. Az ingyenes lakossági szolgáltatást Salgótarjánban a Fogyasztói és Betegjogi Érdekvédelmi Szövetség (FÉBÉSZ), Kecskeméten pedig a Szolnokon is működő Merkating Innovációs és Tanácsadó Közhasznú Nonprofit Kft. látja el. A levélben, telefonon, elektronikusan és személyesen is elérhető tanácsadók többek között a pénzügyi tájékozottság és tudatosság növelésében, valamint a pénzügyi szolgáltatásokhoz kapcsolódó kérdésekben segítik a fogyasztókat – írták.

Az MNB felidézte, hogy a négy együttműködő pénzügyi fogyasztóvédelmi szervezet összesen 13 megyeszékhelyen – Békéscsabán, Debrecenben, Egerben, Győrött, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Szegeden, Szolnokon, Tatabányán és Zalaegerszegen – segíti a fogyasztókat, szakembereik emellett 17 városban tartanak rendszeresen pénzügyi előadásokat és tanácsadást.

Az MNB tervei szerint minden megyeszékhelyen létesülnek pénzügyi tanácsadói irodák, a már működő intézmények működését pedig folyamatosan figyelemmel kísérik. Elérhetőségükről és nyitva tartásukról az MNB honlapján lehet tájékozódni – áll a közleményben.

Százszor is gondold át, mielőtt itt fogadsz el munkát: baj lehet belőle

Sokan szeretnének külföldre menni Magyarországról, ám nagyon nem mindegy, hogy végülis hova indulnak el. Egy friss kutatás azt mutatta meg, mely országokat imádják és melyeket nem szeretik egyáltalán az ott élő külföldiek. Azt is mutatjuk, hol végzett a listán Magyarország.

Számos motiváció létezik arra vonatkozóan, hogy ki, miért vállal munkát külföldön. Az Internations nemrég publikált egy elemzést, melyben több mint 12 ezer olyan embert kérdeztek meg körülményeikről és motivációikról, akik otthonuktól eltérő országban dolgoztak.

A válaszadók 12-12 százaléka költözött külföldre, mert álláskeresése folyamán ott talált munkát illetve, mert a partnerével ugyanabban az országban szeretett volna élni. Csupán egy százalékponttal voltak lemaradva azok, akiket a munkaadójuk küldött külföldre (11%) és még egy százalékkal kevesebben voltak azok, akik partnerük karrierje vagy tanulmányai miatt döntöttek a költözés mellett (10%).

Mivel Magyarországról egy szeptemberi felmérés szerint 1,3 millióan költöznének szívesen külföldre, továbbá egy 2016-os jelentés szerint a 18 és 24 év közötti fiatalok 46 százaléka lépne le az országból, érdemes áttekinteni, hogy mely országokban érzik jól magukat a külföldi munkavállalók, és merre nem.

KATTINTS! Hivatalos: nem csak a lóvé miatt húznak el a fiatalok külföldre

Az Internations elemzéséhez a válaszadók 43 szempontot értékeltek egy 1-től 7-ig tartó skálán, az eredményekből pedig országonként öt indexet képeztek, melyek a következő területekre érkezett válaszokat foglalták össze:

  • életminőség;
  • beilleszkedés;
  • munkavégzés (külföldön);
  • családi élet;
  • pénzügyek.

A fenti öt index értékét összegyúrták még azzal, hogy általánosságban mennyire voltak elégedettek a külföldi élettel a válaszadók, és így jött ki a végső sorrend. Csak azokat az országokat vették figyelembe, ahol indexenként összejött legalább 75 válaszadó, a családi életet vizsgáló mutató kivételével, ahol elegendő volt 40 résztvevő.

TOP3

Az első három helyen két amerikai, és egy közel-keleti ország végzett. Bahrein úgy foglalta el az első helyet, hogy 2016-ban még csak 19. volt. Helyezését leginkább annak köszönheti, hogy

  • nagyon egyszerű beilleszkedni, továbbá
  • az ott élő külföldiek nagyon elégedettek a karrierjük alakulásával és
  • a magánéletük valamint a munukájuk egyensúlya is megfelelő.

Az országgal kapcsolatos negatívum a munkahely biztonsága, ebben a mutatóban csupán 18. az ország.

A második helyezette Costa Rica, amely nagyon kiegyensúlyozott képet mutat, hisz az öt indexből háromban a tíz legjobb hely egyikét foglalja el, továbbá nagyon könnyű barátokat szerezni, helyieket és külföldieket egyaránt.

A harmadik helyre Mexikó futott be, amely az öt legjobb hely egyikét foglalja el három index esetében is. Nagyon könnyű beilleszkedni, és a válaszadók 80 százaléka a megélhetési költségeket is előnyösnek találta.

A szamárpad

A listát négy éve publikálja minden esztendőben az Internations, azóta bérelt helye van a legrosszabb három ország között a legutolsó Görögországnak (65. helyezés) és Kuvaitnak (64.), Nigéria (63.) pedig 2015 óta szerepel a képzeletbeli fordított dobogón.

Görögországban a válaszadók fele nyilatkozott úgy, hogy a fizetésük nem fedezi a napi kiadásokat, de az elhúzódó gazdasági válság és a gyerekneveléssel, valamint a családdal kapcsolatos mutatók romlása sem tett jót az ország helyezésének. Kuvait 2016-hoz képest elkerült az utolsó helyről és minden indexben legalább egy helyet lépett előre. Mindemellett az életminőség továbbra is keserves, a szabadidős tevékenységek, továbbá a személyes boldogság szempontjából pedig továbbra is utolsó az ország. Nigéria szintén az életszínvonal miatt került rossz helyre, az index 5 alkategóriája közül háromban került azb utolsó helyre.

Ahol már most sokan vagyunk

Az elmúlt években Nagy Britannia számított az egyik legkedveltebb desztinációnak a magyarok körében, ha külföldi munkavállalásról volt szó. Rossz hír ezzel kapcsolatban, hogy az ország egy év alatt 21 helyet csúszott vissza (54. hely), ám azok sem jártak sokkal jobban, akik meg itthon maradtak: Magyarország 20 helyet rontott 2016-hoz képest, így a 41. helyen végzett a 2017-es listán. Igaz ugyanakkor, hogy ez nem a magyarok, hanem az itthon élő külföldiek véleménye.

 

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/karrier/szazszor-is-gondold-at-mielott-itt-fogadsz-el-munkat-baj-lehet-belole.1059547.html

2017. szeptember

A Merkating Nonprofit Kft kitelepülése 2017 szeptember hóban a következők szerint alakul:

Állandó helyszín:
Arany János Művelődési Központ
6060, Tiszakécske Béke út 134,
A kitelepülés időpontja: 2017. 09.26.-én 09.00-15.00-ig,

Változó Helyszín:

 

2017. szeptember

A Merkating Nonprofit Kft kitelepülése 2017 szeptember hóban a következők szerint alakul:

Állandó helyszín:
Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ
5200, Törökszentmiklós, Pánthy Endre út 2-6,
A kitelepülés időpontja: 2017. 09.21.-én 09.00-15.00-ig,

Változó Helyszín:
Kisújszállás Vigadó
5310, Kisújszállás, Szabadság Tér 3.
A kitelepülés időpontja: 2017. 09.27.-án 09.00-15.00-ig,

Sajtótájékoztató a névváltozásról és az új névtábla-avatásról

Az Egyetem nevének megváltoztatásáról és az intézmény új névtáblájának avatásáról 2017. augusztus 1-jén 10.00-tól az intézmény rektora Dr. Ailer Piroska, és kancellárja Finta Zita tartott sajtótájékoztatót.

A nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. törvény 115. § (18a) bekezdése szerint a Pallasz Athéné Egyetem 2017. augusztus 1. napjától Neumann János Egyetem megnevezéssel működik tovább.

A névváltoztatás előzményeként 2016-ban a Kecskeméti Főiskola és a Szolnoki Főiskola integrációjaként létrejött új egyetem szenátusa 2017 májusában döntő többséggel javaslatot tett arra, hogy a felsőoktatási intézmény Neumann János nevét vegye fel. Az indoklás szerint az egyetem tudományos és képzési területei kapcsolódnak a magyar származású világhírű tudós tudományos-kutatási örökségéhez.

Az egyetem rektora, Dr. Ailer Piroska hangsúlyozta, hogy az intézmény számára nagy megtiszteltetés, hogy Neumann János nevét viselheti, és mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa a névadó tudományos munkásságának, eszmeiségének ápolását és tovább örökítését. Mindemellett e név nagy felelősséggel is jár, hiszen mostantól mindannyiunk számára fontos feladat lesz a tudományos, kutatási és oktató munka során a Neumann János által közvetített eszmeiség gondozása.

Az egyetem névváltoztatásának napján felavatásra került az intézmény főépületének bejáratánál található névtábla. Az elkövetkezendőkben az intézmény karain és feladat-ellátási helyein megtörténik az információs táblák cseréje.

Finta Zita kancellár beszélt az intézmény előtt álló fejlesztési célokról és tervekről. Ennek egyik fontos mérföldköve a Gazdaságtudományi Tudásközpont létrehozása volt, amelyről 2017 júniusában döntött a szenátus. Ez a Tudásközpont képezi majd az alapját a közeljövőben létrehozni kívánt Gazdaságtudományi Karnak, melynek az épülő új campus ad majd helyet.

Várhatóan 2018 szeptemberére készül el az új campus oktatási épülete, melynek kivitelezése során a legmodernebb technológiákat és a 21. század műszaki megoldásait használják. A beruházás következő ütemében felépülő igazgatási- adminisztrációs épületek, a tudástár- könyvtár és a kollégium pedig biztosítéka lesz annak, hogy az egyetem új kara által nyújtott versenyképes és színvonalas képzés a legkorszerűbb oktatási környezetben valósul meg.

Augusztus 7-ig tart a pótfelvételi eljárás, amelynek keretében tizenöt alapszakot, nyolc felsőoktatási szakképzési szakot és két mesterképzési szakot hirdetett meg az egyetem. A legnépszerűbb képzések a GAMF Műszaki és Informatikai Karon a nemrégiben elindított logisztikai mérnöki-, a gazdálkodási és menedzsment-, a gépészmérnöki- és a mérnökinformatikus szakok, a Gazdálkodási Karon pedig többek között a turizmus-vendéglátás és a kereskedelem és marketing. Nyitottak még a Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar által meghirdetett kertészmérnöki- és vidékfejlesztési agrármérnöki mesterképzések is, valamint a Pedagógusképző Kar valamennyi alapképzési szakja.

A Neumann János Egyetem által pótfelvételre meghirdetett szakjairól további információk a felveteli.uni-neumann.hu oldalon találhatók!

A pótfelvételi eljárásban azok jelentkezhetnek, akik a normál felvételi eljárásban nem jutottak be egyik képzési formára sem. Az Egyetem – ahogy a többi felsőoktatási intézmény is országosan – csak önköltséges szakokat hirdet meg. Jelentkezéskor csak egy felsőoktatási intézmény egy szakja jelölhető meg.

A jelentkezést most is a felvi.hu oldalon keresztül kell benyújtani.

Kecskemét, 2017. 08. 01.

Az esemény fotó ITT érhetőek el.

 

Forrás: http://www.uni-neumann.hu/sajtotajekoztato-a-nevvaltoztatasrol-es-az-uj-nevtabla-avatasrol

2017. augusztus

A Merkating Nonprofit Kft kitelepülése 2017 augusztus hóban a következők szerint alakul:

Állandó helyszín:
Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ
5200, Törökszentmiklós, Pánthy Endre 2-6,
A kitelepülés időpontja: 2017. 08.30.-án 09.00-15.00-ig,

Változó Helyszín:
Szajoli Polgármesteri Hivatal
5081 Szajol, Rózsák tere 1.
A kitelepülés időpontja: 2017. 08.23.-én 09.00-15.00-ig,

Amadeus Rádió – 2017.07.25. 14 órai híradó – Riport Dr. Szakács Attilával

2017.07.25-én a szolnoki Amadeus Rádió 14 órai híradójában hallható volt egy riport Dr. Szakács Attilával a Merkating Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával.

A riportban a díjmentesen igénybe vehető Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Tanácsadó Iroda tevékenységéről adott tájékoztatást, amely elsősorban a lakossági – biztosítási, pénzügyi, banki – problémákra segít megoldást találni.

2017. július

A Merkating Nonprofit Kft kitelepülése 2017 július hóban a következők szerint alakul:

Állandó helyszín:
Ipolyi Arnold Könyvtár, Múzeum és Kulturális Központ
5200, Törökszentmiklós, Pánthy Endre 2-6,
A kitelepülés időpontja: 2017. 07.07.-én 09.30-15.30-ig,

Változó Helyszín:
Varsány Közösségi Ház
5085 Rákóczifalva Szabadság tér 10.
A kitelepülés időpontja: 2017. 07.18.-én 08.30-14.30-ig,

Eredményes a „Tiszaroffi” Ösztöndíjprogram, továbbfejlesztenék

SZOLNOK A „Tiszaroffi” Ösztöndíjprogram zárórendezvényét tartotta tegnap a Pallasz Athéné Domus Animae Alapítvány és a Merkating Nonprofit Kft., beszámoltak a tanév második szemeszterének eredményeiről és tapasztalatairól.

Az ösztöndíjpályázatnak ez már a negyedik félévzáró rendezvénye volt, az elmúlt szemeszter lezárásaként több jó hírrel is szolgált az alapítvány. Elhangzott, a 2016/2017-es tanév második félévében tizenhét hallgató részesült ösztöndíjban, sokan már harmadszor nyerték el.

 

Az is kiderült, az alapítvány igyekszik folyamatosan továbblépni, fejleszteni a lehetőségeket, egy fontos újdonság a következő szemeszterben már biztosan lesz: a felsőoktatásban tanulók mellett szeptembertől középiskolások is pályázhatnak majd az ösztöndíjprogramra. A cél az, hogy minél többen tudjanak továbbtanulni, letenni a nyelvvizsgát, és így minél több fiatal a megyében, a régióban tudjon maradni.

Az ösztöndíjprogramba bekerült fiatalok köre jövőre már középiskolásokkal is bővülhet Fotó: Mészáros János
Az ösztöndíjprogramba bekerült fiatalok köre jövőre már középiskolásokkal is bővülhet Fotó: Mészáros János

Az eredmények ismertetése után a rendezvényen résztvevő hallgatóknak dr. Fülöp Tamás, a Pallasz Athéné Egyetem tudományos rektorhelyettese és dr. Földi Kata főiskolai docens tartott előadást.

Forrás: http://www.szoljon.hu/jasz-nagykun-szolnok/gazdasag/eredmenyes-a-tiszaroffi-osztondijprogram-tovabbfejlesztenek-733648/

 

A szolnoki média is megtisztelte jelenlétével a rendezvényt, így egy riport is elkészülhetett Dr. Ferkelt Balázzsal, mely a 18:03 perctől veszi kezdetét.