Szigorít a jegybank a hitelezésen

A lakáshitelt felvevő ügyfelek biztonsága és a kiszámítható törlesztőrészletű, fix kamatozású lakáskölcsönök térnyerése érdekében idén októbertől a Magyar Nemzeti Bank módosítja az adósságfék szabályokat – derül ki a jegybank közleményéből.

KAPCSOLÓDÓ
Kezdjünk el rettegni a lakáshitelektől?

Kezdjünk el rettegni a lakáshitelektől?

Hatalmas fellendülés van a magyar ingatlanpiacon, ami a hitelezésen is látszik. Lassan annyit szórnak ki a bankok, mint 2008 előtt, van, aki már buborékról beszél. Elkezdhetünk aggódni, vagy tanultunk a válságból?

A jegybank a válság előtti hitelezési katasztrófa megismétlődésének elkerülése érdekében próbálja csökkenteni a változó kamatozású hitelek arányát az összes hitelen belül, és a fix kamatozású hitelek felé terelni a lakosságot.

2018. október 1-jétől  ezért az új, 5 évnél rövidebb kamatperiódusú forint jelzáloghitelek felvétele esetén

AZ ADÓS HAVI TÖRLESZTŐRÉSZLETEINEK ÖSSZEGE NEM HALADHATJA MEG A RENDSZERES HAVI NETTÓ JÖVEDELEM 25, ILLETVE MAGASABB JÖVEDELEM ESETÉN 30 SZÁZALÉKÁT.

Öt évnél hosszabb, de 10 évnél rövidebb kamatperiódusú új forint jelzáloghitelek esetében az arány a rendszeres havi nettó jövedelem 35, illetve 40 százaléka lehet. A legalább 10 évre vagy a futamidő végéig fixált kamatozású forint jelzáloghiteleknél – a kisebb kamatkockázat miatt – nem módosul a jelenlegi 50, illetve 60 százalékos jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM-limit). A nem forintban felvett hitelek esetében szintén alacsonyabb limiteket kell majd alkalmazni a rövidebb kamatperiódusú jelzáloghiteleknél.

A MÓDOSULT ELŐÍRÁSOK BIZTOSÍTJÁK, HOGY A KAMATKOCKÁZATNAK KITETT ÜGYFELEK IS MEGFELELŐ JÖVEDELMI TARTALÉKKAL RENDELKEZZENEK, FELKÉSZÜLVE EZZEL A TÖRLESZTŐRÉSZLETEK KEDVEZŐTLEN MEGVÁLTOZÁSÁRA.

Ezzel egyidejűleg a szabályozásban a legalább 5 éves kamatperiódusú jelzáloghitelek törlesztőrészleteire jelenleg alkalmazott kedvezményes, 85 százalékos beszámítási súly megszűnik, hiszen a módosított adósságfék szabályok már kedvezőbben kezelik a hosszabb kamatperiódusú hiteleket. A módosított előírásokat csak a legalább 5 éves futamidejű, új jelzáloghiteleknél kell alkalmazni.

A forint jelzáloghitelek várható JTM szabályai 2018. október 1-jétől

Kamatperiódus
Kevesebb, mint 5 év Legalább 5 év, de kevesebb, mint 10 év Legalább 10 év vagy végig fix
Limitek forint jelzáloghitelekre
400 ezer Ft alatti havi nettó jövedelem 25% 35% 50%
400 ezer Ft vagy feletti havi nettó jövedelem 30% 40% 60%

Az új JTM szabályozás bevezetéséről az MNB egyeztetett a piaci szereplőkkel, az erről szóló jegybanki rendelet tervezetét az Európai Központi Bank jelenleg véleményezi. A módosítások ennek lezárását, a rendelet véglegesítését és kihirdetését követően léphetnek hatályba.

A korábbi és a módosított JTM-szabályok esetében is a magasabb jövedelem arányaiban magasabb törlesztőrészlet vállalását teszi lehetővé. Az elmúlt években látható nominális és reálbér-emelkedésre tekintettel a magasabb arányú törlesztőrészletek vállalását a rendelet 2019. július 1-jétől 500 ezer forint havi jövedelem esetén teszi lehetővé a jelenlegi 400 ezer helyett.

Forrás: https://index.hu/gazdasag/bankesbiztositas/2018/06/18/szigorit_az_adossagszabalyokon_az_mnb/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*