Fontos változás a bankkártyáknál: ezt minden magyarnak tudnia kell

Fontos változás a bankkártyáknál: ezt minden magyarnak tudnia kell

TÍZEZREKET IS SPÓROLHATNAK AZ ÜGYFELEK.

Január 13-tól módosultak a pénzforgalmi jogszabályok, emiatt sorra törölték el a bankok a bankkártyák letiltásakor korábban felszámolt díjakat – szúrta ki a Pénzcentrum. A változás jelentős, hiszen sok banknál 10 ezer forintnál is többet kellett fizetnünk, ha a kártya elvesztése/ellopása esetén azt szerettük volna letiltatni. Az alábbiakban néhány bank kondíciós listája alapján megnézzük, hogy milyen költségekkel kell számolnia annak, aki valamely okból kifolyólag most szeretné letiltatni a bankkártyáját.

Mi is megírtuk, hogy január 13-án több bankkártyával kapcsolatos szabály is az ügyfelek javára módosult. A most életbe lépett változások következtében nagyobb védelmet élveznek a kártyákat használó ügyfelek.

Az egyik legkedvezőbb módosítás, hogy a kártya ellopása, elvesztése esetén 15 ezer forintra csökken az a kárösszeg, amit az ügyfélnek kell állnia, szemben az eddigi 45 ezer forinttal. A másik fontos változás, hogy ezentúl a kártya ellopását, eltűnését bármikor díj-, költség-, vagy egyéb fizetési kötelezettségtől mentesen lehet bejelenteni a kibocsátó banknál.

Ez nem kis dolog, ha belegondolunk, hiszen korábban, ha mondjuk valakinek ellopták a pénztárcáját, akkor nemcsak a tárcában tartott értékektől, okmányoktól mondhatott búcsút, de sok bank ügyfelének 10 ezer forintnál is nagyobb költsége keletkezett a kártya letiltása és újrarendelése következtében.

Ráadásul, ha csak egy kártyával rendelkezik az ügyfél, akkor ilyen esetben hozzá sem fér a számláján lévő pénzhez, a pénztári kifizetésnek pedig magasabb díja van, mint az ATM-es készpénzfelvételnek. Továbbá, ha a kártyájával együtt vesztette el az okmányait is, akkor ez sem fog olyan egyszerűen menni, hiszen a pénztári kifizetésnél igazolnunk kell a személyazonosságunkat. Tehát egy pénztárca elvesztése már önmagában éppen elég sok kellemetlenséggel jár, de ezen most valamelyest enyhít a bankok új díjszabása.

Lecserélnéd a bankodat?
 
Nemrég mi is írtunk róla, hogy éves szinten már számottevő összeget is megtakaríthatsz azzal, ha időnként számlacsomagot, akár egyenesen bankot váltasz. A Pénzcentrum kalkulátorávalkönnyedén megtalálhatod a számodra legkedvezőbb számlacsomagot. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 150 000 forintos havi jóváírást vettünk alapul. A számlacsomagok első éves díjának rangsora alapján előkelő helyen áll a Gránit Bank (0 forintos első éves díj), a Sberbank (2 880 forintos első éves díj) és az UniCredit Bank (3 000 forintos első éves díj) ajánlata. További banki ajánlatokért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Fontos, hogy a költségmentesség magára a bejelentésre vonatkozik, a letiltási díj maradhat, akár nőhet is. Ennek ellenére most sok bank elengedte a tiltási díjat is, illetve a kártyapótlás díja is alacsonyabb lett, mivel a bankok legfeljebb a pótlással járó tényleges költséget számíthatják fel.

Mennyivel lett olcsóbb a kártyák letiltása?

A K&H Bank korábban 13 777 forintért tiltotta le a dombornyomott kártyákat, ez a díj azonban már magába foglalta a pótkártya díját is. A tiltási díj lenullázódásával maradt a pótkártya díja, ami alapesetben 1 903 forint. A korábbi hirdetmények alapján korábban a tiltással együtt automatikusan megtörtént a pótkártya megrendelése is. Ez most megváltozott, pótkártyát csak akkor rendel a bank, ha azt az ügyfél kifejezetten kéri.

Az FHB Banknál eddig 11 724 forintért tilthattuk le a dombornyomott kártyákat, a pótlás díja pedig 3 696 forint volt a MasterCard, és 3 239 a Visa Classic esetében. A pótlási költségek most 1 435 illetve 986 forintra csökkentek, a tiltás pedig díjmentes.

Az MKB Banknál 10 900 forint volt korábban a letiltás díja. Ez a díjtétel most ennél a banknál is megszűnt, viszont itt a kártya pótlásáért sem kell fizetnünk, amennyiben a csere oka letiltás(egyéb esetben 4 350 forintért cserélnek dombornyomott kártyát).

Ugyanakkor nem mindenhol történt ilyen nagy változás: az OTP-nél például eddig is, és ezután is 6 088 forintért tiltják le a dombornyomott bankkártyákat.Ugyanakkor a pótkártyák díjai itt is csökkentek: a dombornyomott MasterCard és a Visa Classic pótlása is 3 629 forintba került eddig, ezentúl azonban csak 1 374 illetve 1 386 forintot kell ezekért fizetnia legnagyobb hazai banknál.

Örülhetnek a vállalati ügyfelek is

A változás nem csak a lakossági, hanem a vállalati ügyfeleket is érinti: a héten sorra jöttek ki a bankok megújított hirdetményei az új kondíciókkal. Ezentúl díjmentesen tilthatják le bankkártyájukat például az Erste, az MKB, az FHB és a Raiffeisen Bank vállalati ügyfelei.

Azonban az üzleti bankkártyák letiltása sem lett mindenhol díjmentes, például a MagNet Banknál és az OTP-nél továbbra is fizetnünk kell a kártyák érvénytelenítéséért.

Láthattuk tehát, hogy sok bank esetében jelentősen, több ezer forinttal csökkent ennek a kényszer szülte szolgáltatásnak a díja.

Fontos azonban, hogy az ügyfeleknek továbbra is be kell tartaniuk a kártya használatának biztonságai szabályait. Ilyen szabály például, hogy a felírt PIN-kódot ne tartsuk a kártyával együtt, illetve ne is áruljuk el másnak a kódunkat.

Forrás: https://www.penzcentrum.hu/vasarlas/fontos-valtozas-a-bankkartyaknal-ezt-minden-magyarnak-tudnia-kell.1063077.html?amp

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük