Gazdálkodjon okosan Karácsonykor is!

 

 

 

Döntsön megfontoltan az ünnepi kiadásokról! 

November végétől, jellemzően a „black friday” keretében meghirdetett akcióktól kezdve év végéig szinte egymást érik a leárazások, mindenhonnan felhívások és reklámok ösztönzik vásárlásra az embert. A kiadások megtervezésével, egy kis odafigyeléssel azonban sokat lehet tenni azért, hogy a felhőtlenebb decemberi költekezések után a január se a megszorításokról, esetleges fizetési nehézségekről szóljon.

Az ünnepi forgatag hatására többen igényelnek különböző fogyasztási hiteleket, vesznek fel gyorskölcsönt, ám a nagy sietségben sokszor utána sem néznek a részleteknek, esetleg kevésbé körültekintően használják hitelkártyájukat. Akármilyen kölcsöntípusról van is szó, egy dolog közös bennük: mindegyik hosszabb távú kötelezettséget jelent. Egy nem átgondolt, a reklámok, hirdetések hatására hirtelen fel-vett hitel anyagilag megterhelheti a családi kasszát, megnehezítheti az újévkezdést, súlyosabb esetben akár tartós anyagi nehézségeket is okozhat. Ha úgy dönt, hogy a kiadásokat hitelből kívánja fedezni, több lehetőséget is vizsgáljon meg, több szolgáltató ajánlatát is hasonlítsa össze! Mindig nézzen utána a részleteknek, alaposan tájékozódjon, figyelmesen olvassa el a feltételeket!Honlapunkon megismerheti a fogyasztási hitelek különböző típusait és hasznos tippeket talál azzal kapcsolatban, hogy mire érdemes odafigyelni hitelfelvétel előtt. A 9+1 tudnivaló a fogyasztási hitelekről c. Pénzügyi Navigátor, valamint az Egy percben a gyorskölcsönökről c. Pénzügyi Navigátor Extra füzetből e kölcsöntípusok jellemzőit, fő kockázatait ismerheti meg.

9-1.JPG

gyorskölcsönök.JPG

 

Sokan használnak hitelkártyát, fontos azonban szem előtt tartani, hogy amikor valaki hitelkártyával fizet, akkor nem a saját pénzét költi, hanem a kártyakiállító bankét, így a használatnak szigorú feltételei vannak. A hitelkeretből elköltött összeget megadott határidőre vissza kell fizetni, ha ezt nem teszi meg a kártya birtokosa, magas kamatot számol fel rá a szolgáltató. Ráadásul a hitelkártya az egyik legdrágább hiteltermék, a legmagasabb THM-értékekkel rendelkezik! A Pénzügyi Navigátor egyperces kisfilmből megismerheti a tudatos hitelkártya-használat legfontosabb szempontjait, míg A hitelkártya használata és kockázatai c. Pénzügyi Navigátor füzetben részletesen utánaolvashat a hitelkártyák jellemzőinek. Így nem érhetik váratlan helyzetek, kihasználhatja a kártya előnyeit, és elkerülheti, hogy anyagi problémákat okozzon magának azzal, hogy nem megfelelően használja.

Az ünnepi kiadások karácsony után sem okoznak kellemetlen meglepetést, nem kell az újévet nehézségekkel kezdeni, ha jó előre számol az év végi nagyobb költségekkel, megtervezi a költségvetését és tartja is magát ahhoz. Ha költségvetést készít, amelyben előre kalkulál az év végi vásárlásokkal, összejövetelekkel, partikkal és egyéb tételekkel, nem érhetik váratlan kiadások. A tervezéshez hasznos tippeket ad a Tervezze meg kiadásait! c. Pénzügyi Navigátor füzet, míg a Háztartásiköltségvetés-kalkulátorral otthon, egyszerűen elvégezheti a szükséges számításokat.
Legyen előrelátó, tervezzen hosszabb távra és költekezzen megfontoltan, a tájékozódáshoz használja a Pénzügyi Navigátor tájékoztatóanyagokat! Ha segítségre szorul vagy kérdése van, személyesen is felkeresheti kollégáinkat, szakértőink díjmentesen állnak rendelkezésre az MNB ügyfélszolgálatán, vagy a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózat 13 megyeszékhelyen működő irodáiban és a kitelepüléseken.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük