Befektetések

VIGYÁZAT! A különösen előnyösnek tűnő befektetési lehetőségek kockázatosak lehetnek!

piramisjatek2

Az elmúlt években több eset is rámutatott, hogy a jogosulatlanul működő – magukat brókernek, befektetési cégnek bemutató – “képződmények” jelentős károkat okozhatnak a kisbefektetőknek és a vállalkozásoknak is. Ezek a “cégek” kiemelkedően előnyösnek látszó befektetési lehetőséget kínálnak, megnyerő, igen jól felépített arculattal operálnak, jelentős külföldi háttérre hivatkoznak, és az általuk kínált befektetési lehetőségek többnyire rendkívül kedvezőnek tűnnek, magas hozam mellett tőkegaranciát ígérnek, mindezt rövid futamidővel. Előfordul, hogy a folyamatosan – akár több ezer ügyféltől – begyűjtött összegekből néhány alkalommal kifizetéseket is teljesítenek, de a modell eredendő hibája miatt rövid időn belül szinte nyom nélkül elvész az átadott pénzösszeg. A piaci törvényszerűségek miatt ki lehet jelenteni, hogy az ilyen kiemelkedően kedvezőnek tűnő ajánlatok esetén érdemes rendkívül körültekintőnek lenni, és alaposan tájékozódni bármilyen szerződés aláírása előtt. A tájékozódás első lépése a Magyar Nemzeti Bank nyilvántartásának megtekintése legyen (a fenti háromszögre, vagy a következő linkre kattintva érheti el a keresőt):

search

PIACI SZEREPLŐK KERESŐJE

FIGYELEM! Önmagában a nyilvántartásban való szereplés még nem jelenti azt, hogy az adott személy, vagy vállalkozás bármilyen pénzügyi tevékenységet végezhet (pl. egy biztosítási alkuszi engedély birtokában még nem lehetséges befektetési alapkezelést végezni).

A hatályos jogszabályok szigorúan büntetik a hasonló jellegű jogosulatlan pénzügyi tevékenységet, de a problémák megelőzése érdekében létfontosságú, hogy a fogyasztók is tájékozódjanak, mielőtt szerződést kötnek. Ezt a Pénzügyi Tanácsadó Irodahálózaton kívül a Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központjában is megtehetik!

Mielőtt befektetne, olvassa el a Felügyelet figyelmeztetéseit és tegye fel magának a befektetés előtti kérdezz-felelek kérdéseit!

Milyen kérdéseket érdemes tisztázni a befektetés megkezdése előtt?

1. Milyen ügyfél-kategóriába tartozik Ön?

A befektetési vállalkozás – mielőtt befektetési szolgáltatást nyújtana Önnek – köteles besorolni Önt valamely ügyfél-kategóriába. Az ügyfelek többsége lakossági ügyfélnek minősül, a szakmai ügyfeleknek szigorú törvényi követelményeknek kell megfelelnie.

Jó, ha tudja, hogy Önt lakossági ügyfélként a legmagasabb szintű befektető védelem illeti meg!

2. Melyek az Ön befektetési céljai?

 

Jövedelemszerzés

Rendszeres kifizetések révén – például osztalék, kamat formájában.

Tőkenövekedés

A befektetett pénzösszeg folyamatos növekedése meghatározott időszakon belül.

Értékmegőrzés

Elsődleges célja a meglévő pénzösszeg (tőke) biztonságos tartása.

3. Kockáztatható-e a tőke?

Befektetésének induló tőkéje jelentősen befolyásolja azt, hogy melyik az Ön számára legkedvezőbb befektetési termék vagy konstrukció. Kockázatosabb termékekbe csak akkor érdemes befektetni, ha a befektetéshez felhasznált pénzösszeg hiánya nem veszélyezteti megélhetését.

Tipp!
Előre határozza meg, hogy mire és mikor kívánja felhasználni befektetett pénzét! Ez alapján hozza meg befektetési döntését!

4. Mekkora a befektetés tervezett időtávja?

A tervezett időtáv az időtartam, ameddig Ön a befektetését tartani kívánja. A befektetés időtávját mindig úgy határozza meg, hogy az összhangban legyen befektetési céljaival! Emellett fontos, hogy tisztában legyen az alábbiakkal:

 • Különböző befektetési termékek –> különböző időtávok (1 nap – több év)

 • A termék időtávon belüli értékesítése bonyolult, költséges lehet –> befektetése összességében veszteséget termelhet

 • Az időtáv adózás szempontjából is jelentőséggel bír (pl. Tartós Befektetési Szerződés (TBSZ) esetében).

5. Hogyan viszonyul Ön a kockázathoz?

Fontos, hogy tisztában legyen saját kockázatvállalási hajlandóságával. Magasabb kockázat vállalása ugyanis lehetővé teszi nagyobb nyereség elérését. Ugyanakkor a magasabb kockázatú befektetési termékek (pl. Forex, CFD) esetén befektetett tőkéje egy részét – szélsőséges esetben teljes egészét – is elveszítheti.

kiszamithatosag_infograf

Kockázatvállalási hajlandóság szempontjából különféle kategóriák alakíthatóak. Mielőtt befektetne, gondolja át, hogy leginkább melyik kategóriába sorolná be saját magát!

Az Ön természete, viszonyulása a piaci változásokhoz (kockázatokhoz)

Befektetési stratégia

 

0-3 év

4-6 év

7 évtől

Óvatos

Betétes

Betétes

Konzervatív

Középutas

Betétes

Konzervatív

Kiegyensúlyozott vagy Növekedési

Merész

Konzervatív

Kiegyensúlyozott vagy Növekedési

Növekedési

 

Az egyes befektetési stratégiák:

 • Betétes: 100%-ban betéti termékek. Elsődleges cél a stabil tőkenövekedés, minimális kockázat mellett.

 • Konzervatív: nagyobb részt betéti, illetve fix kamatozású termékek, a fennmaradó részben részvények. Elsődleges cél a kockázatok csökkentése, ezzel összefüggően a hosszabb távon alacsonyabb hozam elfogadása. 

 • Kiegyensúlyozott: nagyobb részben részvény (esetleg kockázatosabb termékek is), a fennmaradó részben fix kamatozású termékek és bankbetét. Elsődleges cél az ésszerű megtérülés, a rosszabb időszakok veszteségeinek (kockázatoknak) kiszűrése. 

 • Növekedési: jelentős arányban részvények és kockázatosabb termékek. Elsődleges cél a magasabb hozam elérése, hosszabb időtávon belül. Ennek érdekében magas kockázati szint vállalása. 

Jó, ha tudja, hogy a befektetési szolgáltató az Ön kockázati profilja kialakításakor – a befektetési tanácsadás, illetve portfoliókezelés szolgáltatás nyújtását megelőzően – köteles vizsgálni kockázatvállalási hajlandóságát!

Tipp!
A kockázatosabb termékek csak tapasztaltabb befektetőknek ajánlottak! Ne fektesse pénzét egyetlen termékbe, ossza meg a kockázatokat!

A befektetési termékek vonatkozásában a kockázat fogalma nem egységes, különféle kapcsolódó kockázatokról beszélhetünk, így többek között:

 • piaci kockázat

 • hitelkockázat (kibocsátói kockázat)

 • likviditási kockázat

 • devizakockázat

 • kamatkockázat

 • tőkeáttételes kereskedésben rejlő kockázat

6. Az Ön pénzügyi helyzete, befektetési ismeretei és tapasztalatai?

Pénzügyi helyzete és befektetési ismeretei, tapasztalatai befolyásolják azt, hogy mely befektetési termékek felelnek meg Önnek leginkább.

Az alábbi tényezők átgondolása tehát elengedhetetlen a befektetési döntés meghozatala előtt:

Pénzügyi helyzet vizsgálata

Befektetési ismeretek és tapasztalatok vizsgálata

– jövedelmek (rendszeres vagy eseti jellegű, milyen forrásból származik)

– (pénzügyi) kötelezettségek (rendszeres vagy eseti jellegű)

– vagyontárgyak

– célhoz kötött megtakarítások:

 • egészségügyi megtakarítások

 • nyugdíjcélú megtakarítások

– családi állapot, körülmények

– az Ön által ismert szolgáltatások, ügyletek és termékek típusai

– korábbi ügyleteinek jellege, nagyságrendje, és gyakorisága

– végzettsége

– jelenlegi, illetve korábbi foglalkozása

A különféle élethelyzetekben ugyanis eltérő befektetési stratégiákat érdemes kidolgozni, pl.:

 • rendszeres (várható) többletjövedelem esetére,

 • egyszeri, nagy összegű bevétel (nyeremény, örökség) esetén,

 • célhoz kötött megtakarítások szándékával (pl. még kiskorú gyermekek).

Jó, ha tudja, hogy a befektetési vállalkozás a befektetési tanácsadás, illetve portfoliókezelés szolgáltatás nyújtását megelőzően – tájékozódni fog az Ön pénzügyi helyzetéről, befektetési ismereteiről/tapasztalatairól.

Forrás: Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi Fogyasztóvédelmi Központ

Vélemény, hozzászólás?